četvrtak, 16. travnja 2015.

Juha od koprive

Oduvijek sam smatrala kako je hrana iz vlastitog vrta najukusnija hrana. Kako starim uviđam da postoji još ukusnija hrana, a to je ona samonikla. Kopriva mi je najdraža samonikla namirnica i neke sam recepte već ranije objavila na blogu. Današnji recept za juhu je vrlo jednostavan, najteže je zapravo nabrati dovoljnu količinu koprive. 



  • 1 manja kapula
  • 2 režnja češnjaka
  • 300 g mladih vrhova koprive
  • 750 ml mesnog temeljca
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • maslinovo ulje
  • sol, svježe mljeveni papar

Na maslinovom ulju prodinstajte sitno sjeckanu kapulu. Dodajte češnjak i koprivu pa kad kopriva povene, zalijte temeljcem i kuhajte 10 minuta. Usitnite uz pomoć štapnog miksera. Dodajte slatko vrhnje, sol i papar prema ukusu pa kuhajte još nekoliko minuta. 

Broj komentara: 27:

  1. To je za mene, kronično mi nedostaje željeza:(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imala sam i ja sličnih problema, ali sam ih, ne bi vjerovala, riješila jedući banane. Svako jutro najprije pojedem jednu bananu i tako već više od dvije godine. Uopće više ne moram piti tablete željeza

      Izbriši
  2. mislim da nikad nisam jela koprivu al slažem se s tobom, ono divlje je prava hrana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj, ja ju obožavam. Ima nešto jači okus nego blitva i špinaca, ali je fina

      Izbriši
  3. Najljepsa i najukusnija kopriva se bere u proljece....Zdrava, ukusna i divne boje! Nedostaje mi jako ; ovdje sam koprivu vidjela par puta u ovih mojih 20 godina u Australiji.
    Juha divno izgleda i cini se da nudi tijelu bas ono sto nam treba poslije duge zime.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kopriva je iznimno korisna - vrhovi za jelo, a ostatak za izradu gnojiva za vrt. Mi je dosta imamo u dvorištu, mislim da ju drugdje ne bi ni brala

      Izbriši
  4. Jeste proleće je kod nas prošlo a i nešto u mojoj okolini je baš i nema ajako ej volimo i ovao u supi a i u piti

    OdgovoriIzbriši
  5. Nisam se sjetila juce na Facebook da bi mogla biti kopriva :) Divno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. Super! I onda postaneš i Popay ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam polpete od koprive a i za juhicu sam

    OdgovoriIzbriši
  8. Jos kad bih znala gde da je nadjem, probala sam proslog proleca, al bezuspesno a bas bi volela da probam ovaj tvoj recept:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rekla bih da raste svugdje, barem je tako kod mene. A vjerojatno kad bih ju išla tražiti, ne bi je nigdje bilo

      Izbriši
  9. Obožavam čorbu od koprive. Ja je spremam malo drugačije i ovaj tvoj receptić mi se jako dopada. Divno izgleda. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Volim sve od koprive i uvijek kad nemam juhu skoknem po koprivu i skuham brzinsku juhicu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Juha se brzo skuha, najviše se vremena potroši u branju koprive

      Izbriši
  11. stvarno volim koprivu....odlična juhica, brzinska....sada sam u šparogama ali, spremam se i u koprive..kod mene najbolje prolazi pita :) zna se o'kle smo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja kombiniram šparuge i koprivu, a baš razmišljam da razvučem kore i napravim savijaču sa sirom i koprivom

      Izbriši
  12. Obožavam...kod nas još nisu počele da niču, jedva ih čekam. Prijatno!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja ih ovdee ni u prolece ne pronadjem, a sećam se supe koju je moja tetka pravila samo nije bila kremasta.Znam da je zdrava a još kad je i ukusna ništa bolje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam baš neki ljubitelj bistre juhe, a ove kremaste obožavam

      Izbriši